Gelida: Postals de fa 100 anys

Dimarts, 21 d’abril de 2015

Inaugurada l’exposició de postals de principis del segle XX. Són 33 postals procedents d’Igualada, de la donació de la família Vila-Badia, i 9 de l'arxiu del gelidenc Enric Carafí i Morera. Es pot visitar a l’antic vestíbul de l’ajuntament fins al dia 31 de maig

Gelida fa una exquisida mirada al seu passat centenari a través d’una exposició de 42 postals editades els primers anys del segle XX. L’acte inaugural s’ha fet aquest darrer diumenge a la sala municipal del carrer de la Barceloneta i ha comptat amb l’assistència de Miquel Vila Badia, igualadí que a la casa familiar va trobar diferents documents procedents de Gelida, entre els quals 33 de les postals que s’hi exposen.
L’acte el van presidir l’alcalde de la vila, Lluís Valls i el regidor de Cultura, Pep Anfruns i va comptar amb una nombrosa assistència de públic que, amb molta curiositat, repassava cada racó del poble identificant-ne els llocs emblemàtics o com era la casa o l’espai on viu a l’actualitat.
El regidor Anfruns en el seu parlament, va posar especial èmfasi en el valor que tenia per a una comunitat com la de Gelida la donació que el novembre de 2014 van fer la família Vila-Badia perquè enriqueix l’arxiu municipal en el qual qualsevol persona, sigui o no de la vila, pot pouar en la seva història: per satisfer la curiositat personal o per a la realització d’estudis professionals i acadèmics de tota mena.
Miquel Badia, a banda d’explicar com s’havia fet la troballa de les postals a la casa familiar d’unes tietes emparentades amb l’emblemàtic botiguer Ramon Llopart de cal Ramonet, va manifestar que era un apassionat de la història i que en un àmbit com el de les postals passava que des d’un poble se’n podien enviar moltes però solien quedar-ne poques per al record. Per això va contactar amb el regidor Anfruns per fer-ne donació i permetre que en gaudeixin tots els veïns de Gelida.
Badia També va explicar que en el fons familiar s’havien trobat plaques de vidre de fotografies estereoscòpiques de Gelida i que es procediria a la seva digitalització per incorporar-les a l’arxiu municipal. El botiguer Ramon Llopart disposava d’una màquina d’aquest tipus que fa dues fotografies a l’hora i permet visualitzar-les de manera tridimensional.
L’establiment del Ramonet dedicat als grans i l’adrogueria –ara ja desaparegut- tenia la botiga al capdamunt del carrer Major, on a l’actualitat hi ha la farmàcia, i el magatzem al davant, a l’actual Llibreria 7.
A més de les 33 postals procedents d’Igualada, l’exposició s’ha ampliat amb l’aportació de 9 més del ric arxiu que al llarg dels anys ha completat el gelidenc Enric Carafí i Morera.
L’exposició es pot visitar a l’antic vestíbul de l’ajuntament, fins al dia 31 de maig, els dies feiners en horari d’atenció al públic i també es poden sol•licitar visites concertades a cultura.gelida@diba.cat.
L’exposició, a més de Miquel Vila Badia i Enric Carafí Morera, s’ha fet amb la col·laboració de Joan Rosselló Raventós, Jaume Rius Pascual, Ramon Rovira Tobella, Montserrat Julià Torné, Josep Conejo Muntada, Raquel Sánchez Ferrer, Eli Huertas Navarro i Judit Pujol Salvador.

Darrera actualització: 7.05.2015 | 18:14