Les edificacions que formen el Castell de Gelida són el resultat d’una multiplicitat d’obres realitzades al llarg de gairebé un miler d’anys.
El Castell de Gelida s’estén sobre un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel. Documentat des de l’any 945, el castell forma part de la línia de fortificació que controlava el Penedés, un territori fronterer on entraven en contacte els comtats catalans i Al-Àndalus.
Del segle X daten la torre inferior, una torre de planta poligonal irregular situada a la part superior i l’església de Sant Pere, esmentada per primer cop l’any 998. L’església fou la parròquia del terme del Castell de Gelida i, des dels seus orígens, el seu entorn acollirà el cementiri. La recerca arqueològica ha posat al descobert nombroses tombes antropomorfes dels segles X i XI.
A l’any 1108 al Castell de Gelida va ser aturada la incursió almoràvit que va arrasar tot el Penedès i destruí el castell d’Olèrdola.
El Castell inicià una de les èpoques més pròsperes sota la propietat de banquer barceloní Berenguer Bertran, el qual l’adquirí el 1367 i el transformà en un palau residencial d’estil gòtic. Fou enterrat en unbell sarcòfag gòtic que encara es conserva a l’esglesia.El 1465 hi feu estada durant tres setmanes el rei Pere IV, Conestable de Portugal.
Al llarg del segle XVI el castell perdrà progressivament la seva funció militar i administrativa, que es desplaçarà cap a l’edifici conegut com la Casa del Senyor, situada al poble de Gelida. El castell, que s’abandonà definitivament el segle XVIII, és de propietat municipal des de l’any 1968 i l’Associació d’Amics del Castell vetlla per la seva protecció.
El castell disposa d’un Centre d’interpretació on s’ofereixen diversos serveis culturals: visites guiades al castell, activitats educatives, Ruta Modernista de Gelida i informació turística del municipi: el recinte del castell és obert permanentment.