El ple dóna llum verda al conveni de cessió de l'església i el cementiri del Castell amb la parròquia de Sant Pere de Gelida.
La parròquia de Sant Pere de Gelida ha donat definitivament i de forma gratuïta la propietat de l'església de Sant Pere del Castell i el cementiri a l'Ajuntament de Gelida i ressol així un conflicte que ve de lluny amb el Bisbat.
Per aquest motiu, dimarts el ple de l'Ajuntament va donar llum verda al conveni que preveu la donació completa de l'església de Sant Pere del Castell i el solar contigu que havia estat cementiri fins a finals del segle XIX. L’església i el cementeri del Castell es troben emplaçat sobre un turó limitant per tots costats amb terrenys propietat de l'Ajuntament de Gelida, ja que la resta del recinte que conforma el Castell gelidenc ja figurava com a propietat municipal des de la seva compra l'any 1968, i comprèn 1.024 m2 metres quadrats.
Es resol així un conflicte que va esclatar l'any 2015, quan amb una regulació cadastral el bisbat fa constar que la parròquia és propietària de l’Església i el cementiri del Castell, segregant-se de la resta del conjunt municipal. L’església al·legava la inscripció de la possessió del cementiri l’any 1929, consolidant-la l’any 1939 al Registre de la propietat. Pel que fa a l’església de Sant Pere del Castell, té referència al Peculíum i va ser inscrita en el cadastre, en una modificació cadastral que fan el 2015.Davant aquesta inscripció cadastral, l'Ajuntament va interposar un recurs oposant-se i defensant la seva titularitat total del recinte des que el va adquirir l'any 1968. Aquest recurs va ser desestimat. Per tot això, davant la complexitat de la situació i la incerta resolució judicial, era imprescindible resoldre el litigi negociant amb l’església.
Unes negociacions que s’han intensificat en els darrers mesos i, que finalment aquest mes d’octubre, han donat els seus fruits amb la donació gratuïta dels dos espais per part de la parròquia de Sant Pere de Gelida. Una cessió definitiva que arriba just al límit per poder aprofitar una subvenció de l’1% cultural, que permetrà que l’INCASOL de la Generalitat executi les obres urgents que permetran arranjar el mur del cementiri, que des de fa anys està en una situació delicada i perillosa.
Montse Rovira, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Gelida, explicava que “el primer que es farà per part de la Generalitat és la recuperació del cementiri i la part arqueològica d’aquest espai, un cop finalitzi aquesta primera fase es podrà recuperar el mur malmès i es podrà obrir al públic per a visitar o actes culturals amb un gran mirador”. A banda, afegia un agraïment “al l’AACG que porten anys mantenint el dia a dia i dinamitzant el castell, al Mossèn Jordi Tres, a tota la gent del consell Parroquial, i a tothom que ha participat en tot aquest temps en aquesta qüestió”.
L'alcaldessa, Lluïsa Llop, afirmava "aquest és un tema que calia resoldre per la significació i importància que té pel nostre patrimoni i pel nostre poble, i hi hem estat treballant molt activament des de l'arribada al govern, amb Primàries i Gelida en Comú, intensificant les negociacions amb el Bisbat per clarificar la titularitat municipal de l'església i el cementiri del Castell de Gelida, i estem molt satisfets d’haver pogut retornar-los a tots els gelidencs i gelidenques".