Aquesta moció es va aprovar, només amb el vot contrari de la CUP, en el decurs de la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Gelida, celebrada el dimarts 17 de novembre.
Aquesta iniciativa va partir del PSC, ICV, CDC i ERC, en motiu del “Dia Internacional Contra la Violència de Gènere”, per a debatre-la en el Ple, amb l’objectiu d'exigir que la lluita contra aquesta violència sigui una qüestió d'Estat.
Segons l’Alcalde de Gelida, Lluis Valls, “aquest Ajuntament defensa un model municipal públic que potenciï les polítiques de gènere, especialment la detecció i tractament en primera instància dels casos de maltractament, donat que els Ajuntament són les institucions més properes a la ciutadania”. En aquest sentit, el Ple insta a la Generalitat de Catalunya a fer una aposta clara per fomentar un pacte d’Estat que defensi la tolerància zero envers la violència de gènere. Així mateix, insta al Govern de l’Estat a adoptar i promoure un acord social, polític i institucional contra la violència de gènere, amb l’objectiu de construir una societat segura i lliure de violència masclista.
La moció consta del següents punts:
1. Incrementar les partides pressupostàries, que s'han vingut retallant en els últims anys, especialment els recursos destinats a la prevenció i a l'assistència social de les víctimes de violència de gènere.
2. Reforçar les campanyes de sensibilització i impulsar l’aplicació de la Llei de Mesures de protecció contra la violència de gènere.
3. Creació de la Unitat de Coordinació contra la Violència de Gènere a cada comunitat autònoma.
4. Crear un fons de suport als ajuntaments per donar reforç a la xarxa de serveis públics, impulsant el paper que exerceixen i han de seguir exercint els serveis socials municipals i centres de la Dona per al desenvolupament i compliment de la Llei Orgànica 1/2004 , de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere i la Llei Orgànica 8/2015, de 22 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència.
5. Engegar, en els jutjats Especialitzats en Violència de Gènere, de l'Acompanyament Judicial Personalitzat per fer accessible la informació a les dones víctimes de violència de gènere sobre l'itinerari i procediment més segur, en el seu recorregut judicial des del moment en què posen la denúncia fins al final del procés.
6. Establiment de protocols d'intervenció específics per a l'atenció integral a les dones que han retirat la denúncia per violència de gènere.
7. Activar de manera permanent el Pla Nacional de Sensibilització i Prevenció de la Violència de Gènere.
8. Incorporar al currículum la formació específica en igualtat, educació afectiu-sexual i de prevenció de la violència de gènere en totes les etapes educatives.
9. Engegar un Pla integral per prevenir, protegir i reparar el dany a menors víctimes de violència de gènere.
10. Obligatorietat que tant els magistrats al capdavant d'òrgan jurisdiccional especialitzat, com advocats, forenses i equips psicosocials que intervinguin en els jutjats especialitzats de violència de gènere tinguin certificat, prèviament a ocupar el seu lloc, formació específica en la matèria impartida per una institució acreditada.
11. Ampliar les disposicions preventives, processals, punitives i protectores de la llei de 2004 per abastar, amb les adaptacions necessàries, totes les formes de violència contra la dona, tal com exigeix la Recomanació General nº19 de la CEDAW i el Conveni del Consell d'Europa sobre Prevenció i Lluita contra la Violència contra la Dona i la Violència Domèstica (Conveni d'Istanbul), que Espanya ha ratificat.