El passat cap de setmana a Gelida es van viure les Segones Jornades del Modernisme, mostrant la riquesa arquitectònica, ressaltant la seva història i el patrimoni del municipi a partir de diferents actes lúdics i culturals. A partir de petites dramatitzacions escrites per Irene Puig del Grup Escoles Gelida Teatre i xerrades conduïdes per Montserrat Julià, diferents personatges històrics han explicat i reflexionat sobre aquest moviment i l’important paper de la dona, i la burgesa en particular, per al desenvolupament del municipi i el conjunt del país, punts de trobada entre la vida de les cases i les diferents biografies.
Les activitats, totes gratuïtes, es van iniciar dijous a la tarda amb una mirada a les cases històriques vinculades al Modernisme, a càrrec de Marta Antuñano, historiadora de l'art i gestora cultural que va posar en relleu la diversitat cultural d’aquest moviment cultural. I divendres a la tarda va ser el torn dels més petits amb el taller infantil "Les Escates del Drac" a la Biblioteca Jaume Vila i Pascual.
El plat fort de les Jornades va ser dissabte al matí amb “Posant veu al modernisme”, unes visites a espais singulars a algunes de les cases històriques modernistes per les quals van passar més de 200 persones i que van ser amenitzades amb petites teatralitzacions del grup de Les Escoles Gelida Teatre, representant a la Joana Boatell, la Maria Valls, la Baltasara Miró, l’Adela Montal, i altres personatges que van fer construir aquestes cases i on la seva biografia hi va estretament lligada. Les visites es complementaven amb la música de la Coral Artesans i l'Escola Municipal de Música. I a la plaça de l'Església, l'espectacle “L'Elixir de la Vida” va fer gaudir a petits i grans.
Paral·lelament, al passeig Rosell i Massana, amb el Funicular de Gelida com a teló de fons, es va gaudir d’exhibició de diferents arts i elements modernistes, com la desfilada de vestits modernistes de l’associació terrassenca Llum i color, les Puntaires del Casal de la Gent Gran, confrontació de floret i cantada de cançons amb la possibilitat de degustació de vins, caves i most locals. A banda, a l’Espai 1880 es podia visitar l’exposició “Patrimoni gelidenc desaparegut (1904-1927)”, una exposició de plànols antics conservats a l’Arxiu Municipal visitable fins al 30 de juny, i al Centre Interpretació del Funicular, la projecció del vídeo “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”.
Finalment, diumenge a la tarda, als Jardins de la Casa Pomar es va organitzar una xerrada amb lectura de poemes de Dolors Colomé i Guitart, a càrrec de diferents veus femenines, i cançons d’època de la Coral Vallbardina.
La programació, que ha estat dirigida per les regidories de Cultura i Turisme, la Biblioteca Jaume Vila i Pascual, amb la col·laboració de Comerç i Serveis Municipals.
Una activitat on s'hi ha bolcat tot el municipi que han ajudat a fer que aquestes jornades siguin un èxit. I ha estat possible gràcies a la predisposició dels propietaris i propietàries de les cases, que van cedir els seus espais per organitzar les activitats, i a la col·laboració de persones i entitats municipals com Les Escoles Gelida Teatre, la Coral Artesans, la Coral Vallbardina, les Puntaires del Casal de la Gent Gran, l’AACG, l’EMMG, l’Esbart Rocasagna, a la Parròquia de Sant Pere de Gelida i als comerços del municipi.